Linux

Aah Linux…

Algemeen logo Linux

Linux is een besturingsysteem dat net zoals MacOs gebasseerd is op Unix. Het is een opensource operating system dat je dus gratis kan gebruiken. Voor ieder wat wils want niet zoals bij Windows waar je beperkt bent tot 1 versie heb je bij Linux verschillende distributies. De bekenste distributie is momenteel nog wel Ubuntu. Linux is een OS dat niet voor de hedendaagse gebruiker is gemaakt, alhoewel Ubuntu hier wel veel tijd in steekt om de gebruikers ervaring zo te maken dat dit ook vaan de standaardgebruiker bruikbaar is.

Maar Linux bestaat al bijna minstens even lang als Windows en zijn aandeel in gebruik is zeer hoog. Niet ook voor de directe computer die je als eindgebruiker gebruikt, maar wel voor servers, IOT toepassingen, …

Linux/Unix is opensource en dus gratis. In de meeste gevallen, de basiscode is gratis en dan heb je enkele distributies die je wel moet betalen. De prijzen hierbij zijn niet gigantisch, maar om een idee te geven MacOs is ook betalend en is achterliggend ook gebaseerd op Unix broncode. Hoewel MacOs dan weer niet te koop is en enkel kan gekocht worden als een vaste licentie op een computer, maar dat naast de kwestie.

Verschillende distibuties, als je zelf wilt gaan ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn in deze Linux wereld kan je heel eenvoudig naar de site DistroWatch surfen. Deze site houdt bij welke distributies momenteel populair zijn.

Community driven, achterliggend wordt Linux onderhouden door de Linux Community. Deze blijft er voor zorgen dat deze steeds gratis kan blijven, maar er wel constant nieuwe updates en verbeteringen uitkomen. Android draait bijvoorbeeld ook op Linux. Google onderhoud hier de security updates en versies van maar het onderliggende OS is ook Linux. Ik weet dat het merk OnePlus zelfs gebruik maakt van een Ubuntu versie onder hun Oxygen OS android versie.