Kolonisten

Spelomschrijving
We spelen het spel de kolonisten van Catan, maar hierbij zijn wel enkele regels aangepast. Zoals hoe je grondstoffen kan verdienen.
Speluitleg De originele spelregels van de kolonisten vind je in het boekje van het originele spel volgende aanpassingen zijn aangebracht.

Grondstoffen verzamelen
Grondstoffen krijgen Je kan net zoals het originele spel grondstoffen krijgen door met de dobbelstenen te gooien en hierbij geluk te hebben dat jouw dorp, stad, … aan een van de geworpen grondstoffen staat. Maar je krijgt deze niet zomaar, je krijgt hiervoor 1 min de tijd om de grondstoffen te gaan zoeken op het terrein je mag maar zoveel meebrengen als je dorpjes of steden hebt (kijk originele regels). Je mag dan ook enkel die grondstoffen meebrengen die in aanmerking komen.
Ben je niet op tijd binnen dan verlies je de grondstoffen die je bij hebt verzameld en mag je 1 ronde niet meer meespelen (je hebt de strijd onderweg verloren en moet recupereren).

Struikrover
Als je 7 gooit mag de struikrover verplaatst worden maar dit mag niet zomaar elk team duidt een vertegenwoordiger aan die voor de struikrover gaat vechten. Diegene die met de dobbelsteen gegooid heeft kiest een discipline en moet dan inzetten hoeveel hij/zij dit kan binnen een tijd kan doen. Het is de bedoeling dat de andere teams hoger inzetten om de struikrover te winnen voor zich. Diegene die het hoogst inzet moet dan ook de uitdaging aangaan. Lukt het mag hij/zij de struikrover verplaatsen. Lukt het niet dan mag de voorlaatste die afgehaakt is met bieden de struikrover verplaatsen.
De struikrover moet verplaats worden!

Bouwen
Je kan pas bouwen als je voldoende grondstoffen hebt (net zoals bij het originele spel), maar we hebben te maken met malafide aannemers die niet zo goed op hun woord staan.
Als uw team bvb een straat wilt bouwen geef je hiervoor de correcte grondstoffen. Hierna moet je je straat gaan halen bij de malafide aannemer (verspreid over het terrein) want deze is deze per toeval vergeten te leveren… Je gooit met de dobbelsteen voor het bepalen van de kleur van straat die je mag gaan halen. Maar de aannemer die is ook een beetje corrupt en geeft de andere teams ook de mogelijkheid om mee te gaan zoeken. Vinden zij het eerst (binnen de minuut) dan krijgen hun de straat. (de kleur staat los van je eigen kleur, dit beperkt enkel het aantal straten gebouwen, … dat je kan vinden.)

Rood 1, 6
Groen 2, 7
Blauw 3
Geel 4
Oranje 5

Materiaal
Bijlage afgedrukt
Bordspel Kolonisten Catan

Leeftijdscategorie: 14+
Aantal spelers: min 4 (best is dat je groepjes maakt met meerdere personen)
Terrein: binnen/buiten (spelbord), buiten verstopte gebouwen en grondstoffen